Filosofia - 4t ESO

  • Publicat el: 20 June 2018
  • Per: dominiques

Basant-se en la cançó Man in the mirror, de Michael Jackson, els alumnes de Filosofia de 4t d'ESO han reflexionat sobre els problemes existents en el món i en quina mesura poden ells intervenir perquè aquestes situacions comencin a canviar. Què haurien de canviar ells (tots nosaltres, les nostres idees, les nostres actituds, els nostres hàbits, les nostres prioritats, etc.) perquè el món millori.

Ha estat un curs molt interessant, tot un repte: no ha estat fàcil ajudar els adolescents perquè pensin, perquè siguin conscients que estan realment pensant i què estan pensant, perquè sàpiguen que els seus pensaments són importants i tenen valor quan estan fonamentats en arguments sòlids i solvents; no ha estat fàcil ajudar-los a expressar les seves idees de manera coherent a travès de la paraula, de la fotografia, del curtmetratge, de la música. I, en aquest últim treball, en anglès!!!

No és fàcil, perquè pensar, PENSAR requereix temps, silenci, coneixement i voluntat... I, avui en dia, qui té, qui pot tenir tot això alhora?

Però, a més, no és fàcil, perquè pensar, PENSAR és fer introspecció, implica endinsar-nos en nosaltres mateixos i adonar-nos de les nostres fortaleses, de les nostres virtuts, sí, però també de les nostres febleses, de les nostres misèries, de tot allò que no ens satisfà o que no ens permet estar bé amb nosaltres mateixos i amb els altres.

I, què fem amb tot el que hem pensat, amb tot allò que hem descobert de nosaltres mateixos? En primer lloc, com deien els antics filòsofs, s'ha de tenir humilitat per acceptar que tenim coses bones i coses no tan bones; en segon lloc, ser intel·ligents i proactius per utilitzar adequadament els nostres punts forts; valentia per reconèixer davant nostre i davant dels altres aquestes febleses, que cometem errors i que tenim mancances; i, per últim, coratge i força per intentar millorar o canviar.

Qui ha dit que resultaria fàcil?

Etiquetes: