Filosofia 1r BAT

  • Publicat el: 28 May 2019
  • Per: dominiques

Ètica? Què és l’ètica? I la moral? Quin paper juguen en la meva vida? I en el món? Com apliquem l’ètica quan utilitzem les xarxes socials, o quan parlem de bullying, o quan sentim notícies sobre el canvi climàtic, o quan som coneixedors d’alguna injustícia???

L’alumnat de 1r de Batxillerat ha reflexionat de manera crítica sobre la situació actual en el món (noves tecnologies, intel·ligència artificial, canvi climàtic, violència, pobresa, injustícies, Big Data, corrupció, desigualtats, manipulació genètica, etc.) i s’ha qüestionat de quina manera i en quina mesura l’ètica (o la manca d’ètica) hi incideix.

Per fer-ho, els nois i les noies de 1r de Batxillerat s’han aproximat a filòsofs rellevants en la Història del Pensament Occidental i a les seves idees: Sòcrates amb el seu “coneix-te tu mateix”; ell i el seu deixeble, Plató, amb el seu intel·lectualisme moral: “per actuar bé, primer s’ha de conèixer què és el bé”; Aristòtil, que defensava l’eudaimonía -l’ètica ha d’ajudar a assolir la felicitat-; Descartes i la seva Moral Provisional; Kant i els seus imperatius categòrics; Stuart Mill que apostava pel principi d’utilitat o de màxima felicitat.

També han conegut personalitats rellevants actuals en l’àmbit de la filosofia: Emilio Lledó, Amelia Valcárcel, Gustavo Bueno, Pere Puigdomènech, Adela Cortina, Francesc Torralba, els quals, amb les seves reflexions, els han ajudat a forjar-se una opinió més crítica i argumentada sobre l’ètica.

Mamen Gargallo Guil Professora de Filosofia

(Accediu a Clickedu per a veure els vídeos)

Etiquetes: